• wt.. kw. 23rd, 2024

Zawołaj: „Zielono mi!”

ByRedaktor wyf.pl

mar 19, 2019

Postaraj się polubić zielony kolor nie tylko na ubraniach i dodatkach. Pokochaj go także, gotując!
Bowiem zielone warzywa i owoce zawierają wiele cennych składników mineralnych, których nie znajdziemy w tak imponujących ilościach w innych produktach. W naszych ogródkach i sklepach warzywnych znajdziemy naprawdę dużo smakołyków w tej radosnej, wesołej barwie. Są to: szpinak, różne odmiany sałaty, groszek, brokuł, cukinia, ogórki i wiele innych. Zielone warzywa liściaste zawierają luteinę, która przeciwdziała chorobom siatkówki oka – np. zwyrodnieniu plamki żółtej. Znajdziemy w nich też związki działające przeciwnowotworowo. Powinny znaleźć się one w codziennym menu anemika, gdyż są bogatym źródłem żelaza. Tego pierwiastka najwięcej zawierają szpinak i niektóre odmiany sałaty.
Najwięcej właściwości prozdrowotnych mają warzywa nieprzetworzone. Podduszone czy upieczone też są wartościowe, ale nie dostarczają do organizmu już tak wiele witamin i minerałów. Staraj się więc jak najczęściej przygotowywać sałatki z surowych, świeżych warzyw.