• pt.. kw. 26th, 2024

Dopiero od niedawna możemy znaleźć ją w polskich sklepach, jednak jej właściwości znane są od dawna. Czym jest zielona kawa, jak ją podawać, jakie ma działanie?
Zielona kawa to nic innego jak kawa przed obróbką termiczną. Europejczycy, przyzwyczajeni do widoku mocno prażonych, prawie czarnych ziaren, z ciekawością przyglądają się jej świeżej odmianie. Okazuje się bowiem, że jej zielona wersja ma wiele drogocennych właściwości. Przede wszystkim – przyspiesza metabolizm. Opisywana często, jako cudowny środek odchudzający, działa raczej jak termogenik, usprawnia spalanie tłuszczu, działa szczególnie dobrze wtedy, kiedy spożyjemy ją niedługi czas przed intensywnym treningiem.
Dodatkowo, zielona kawa zawiera duże ilości kofeiny oraz kwasu chlorogenowego, wzmacniające dodatkowo wcześniej wspomniane właściwości.
Czy zatem warto zastępować tradycyjną, paloną kawę jej zieloną siostrą? Warto spróbować i przekonać się, jak nasz organizm reaguje ten naturalny termogenik. Pamiętajmy jednak, że efekty zależą przede wszystkim od zdrowego trybu życia i zwiększonej aktywności fizycznej.