Aby schudnąć, nie zawsze musimy stosować bardzo rygorystyczną dietę. Czasami wystarczy zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe i do codziennej diety wprowadzić produkty, które skutecznie pomogą zmniejszyć apetyt, a przy okazji pozwolą dostarczyć organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i składników mineralnych. Jednymi z takich zdrowych przekąsek są z całą pewnością jajka.. Co prawda zdania na temat jedzenia jajek są nadal podzielone, warto je jednak wprowadzić do diety. Jedni naukowcy przekonują, że jajka są naprawdę zdrowe, a także niezbędne w naszej diecie, z drugiej strony inni przekonują, że są niezdrowe, ponieważ dostarczają złego cholesterolu. Jedna rzecz jest jednak pewna – po zjedzeniu jednego lub dwóch jajek na śniadanie, uczucie sytości będzie towarzyszyło nam przez długie godziny. Co więcej, przyczyni się do tego, że w ciągu dnia spożyjemy około 330 kalorii mniej. Jajka posiadają bardzo wysoką wartość odżywczą, ponieważ zawierają witaminy A, D, E, K i B 12, a także kwas foliowy, oraz minerały takie jak żelazo, potas, siarkę, czy pochodne cynku.