Jeśli myślisz, że soczewica charakteryzuje się egzotycznym smakiem i mało kto jest w stanie go zaakceptować, jesteś w błędzie. To produkt, który ma wiele zastosowań, wszystko zależy od pomysłowości kucharza i jego odwagi. Poza tym, soczewica ma naprawdę dużo właściwości zdrowotnych. Jej wartości odżywcze można długo wymieniać. Zawiera obniżający ciśnienie krwi potas, a także kwas foliowy, który niezbędny jest dla kobiet w ciąży. To także bogate źródło żelaza, więc osoby walczące z anemią, powinny włączyć soczewicę do codziennego menu. Najnowsze badania dowodzą, że ta roślina strączkowa zawiera taniny. Te wartościowe związki mogą chronić organizm przed rozwojem nowotworów, bowiem spowalniają tempo podziału komórek nowotworowych. Najkorzystniejszy dla zdrowia będzie wybór kiełków soczewicy. Zawierają one najwięcej witamin i składników mineralnych, a gotowane nasiona tracą znaczącą ilość swej wartości. Doskonały pomysł na wykorzystanie soczewicy to pure z ugotowanej rośliny czy pasta przygotowana z dodatkiem koncentratu pomidorowego, cebulki i aromatycznych przypraw.