• wt.. mar 19th, 2024

Ryby w codziennej diecie

ByRedaktor wyf.pl

lut 24, 2021

Ryby to nieocenione źródło witamin, mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywanie ryb jest niezwykle zasadne – posiadają one wiele naturalnego jodu ( w przypadku ryb morskich), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organu tarczycy. jedzenie ryb w Polsce niestety nie ma się najlepiej – pomimo licznych akcji promocyjnych nadal wolimy spożywać mrożonki rybne czy też zagraniczne ryby, ze względu na to że są tanie i nie trzeba ich specjalnie oprawiać. To duży błąd – polskie ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne, to wspaniały wachlarz smaków – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Na polskim stole w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu powinna znaleźć się dobrze przygotowana ryba. Jakie ryby wybierać? Z pewnością doskonałym smakiem odznacza się pstrąg, halibut, łosoś oraz sandacz. Warto również zwrócić uwagę na makrele oraz niewielkie rybki słodkowodne. Liczne sposoby na ich przygotowanie sprawią, iż będą królować na stołach.