• sob.. wrz 24th, 2022

Rzeżucha – właściwości lecznicze

ByRedaktor wyf.pl

sty 26, 2019

Rzeżucha w swoim składzie posiada sporą ilość witaminy C i z tego powodu powinna zostać włączona do jadłospisu osób palących papierosy. Palacze mają jej aż o 40% mniej niż osoby niepalące, a należy pamiętać, że ta witamina należy do grupy antyoksydantów i bierze czynny udział w zwalczaniu wolnych rodników. Oprócz witaminy C, rzeżucha zawiera w swoim składzie także inne witaminy, w tym K, PP, B oraz witaminę A. Specjaliści ds. żywienia oraz dietetycy zwracają również uwagę na zawartość w rzeżusze soli mineralnych oraz pierwiastków, w tym szczególnie żelaza i magnezu. Polecają ją także kobietom w ciązy oraz dzieciom. Warto, aby sięgały po nią także osoby wycieńczone i osłabione. Włącznie rzeżuchy do diety jest także zalecane osobom cierpiącym na osteoporozę, a w szczególności tym, które nie tolerują mleka i jego przetworów. W świecie roślin, rzeżucha ustępuje miejsca jedynie orzechom włoskim, jeżeli brać po uwagę zawartość wapnia. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego jodu, powinny ją jeść osoby z niedoczynnością tarczycy.