Jeśli interesujesz się zdrowym stylem życia, na pewno słyszałaś, że biały cukier jest szkodliwy, tuczy i troszczysz się o to, by nie nadużywać go w codziennej diecie. Jednak praktycznie wszyscy lubimy słodkości. Co więc zrobić, gdy najdzie nas silna ochota na słodycze, a do ich przygotowania nie chcemy używać cukru? Jest na to sposób!
Natura jest tak sprytna, że dostarcza na zdrowe zamienniki tego białego specyfiku. Oto lista tych najzdrowszych.
Owoce świeże i suszone
Nie zawierają pustych kalorii, a są bogate w witaminy. Poza tym świetnie nadają się do tego, by potrawę wzbogacić w słodki smak. Wybierz banany, daktyle czy suszone śliwki.
Melasa
Ma działanie zasadowe, zawiera duże ilości wapnia, żelaza, potasu. Jako słodzik sprawdzi się o wiele lepiej niż cukier.
Ksylitol
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się cukier brzozowy. Jest dużo mniej kaloryczny od cukru i ma niższy indeks glikemiczny, co zapobiega skokom cukru we krwi.